Co vše se podílí na vzniku zubního kazu?

Riziko zubního kazu je dáno především výskytem patogenních tzv. kariogenních bakterií v ústech, ale i složením přijímaného jídla.usta-cukr.jpg

Nesmíme ani opomenout fakt, že za vznikajícím zubním kazem je většinou i nedostatečná zubní hygiena, svou roli zde hrají i dědičné predispozice, jako je horší mineralizace zubu a tím slabší vrstva skloviny, která chrání zub před zubním kazem.

Mezi nejzávažnější mikrobiální původce zubního kazu patří dvě bakterie z rodu Streptococcus: Streptococcus sobrinus a Streptococcus mutans. Tyto bakterie jsou základními původci zubního kazu. Umí rozložit přijímané cukry v potravě na různé spektrum kyselin, které pak odvápňují zubní sklovinu. Tím je porušena přirozená ochrana zubu a uvedené bakterie pak pronikají hlouběji do zubu a vytváří zubní kaz.

 

Test na stanovení bakterií zubního kazu je určen především pro: